Kirjoituskilpailu historian ja äidinkielen opiskelijoille

Paasikivi ja Suomen kansainvälisen aseman murrokset

50 vuotta presidentti J.K. Paasikiven kuolemasta 2006

Kilpailuaika 31.10.2006 saakka. Arviointi ja parhaiden valinta tapahtuu marraskuussa 2006. Palkinnot jaetaan Paasikivi-Seuran vuosikokouksessa Helsingissä 27.11.2006.

Kirjoituskilpailun luonne. Kilpailu on suunnattu sekä historian että äidinkielen opiskelijoille. Aiheiden valinta, näkökulma ja rajaus ovat vapaat. Tyylilaji voi olla tutkielma, essee, pakina, puhe, kirje tai joku muu. Kirjoitusten näkökulmina voivat olla esimerkiksi:

• Kaksi toimintamallia: myöntyväisyys ja jyrkkyys yhteiskunnassa ja muilla elämän alueilla
  • Suomen kansainvälinen asema
  • Johtajuus
  • Paasikiven persoona ja henkilöhistoria

Tausta-aineisto. Martti Häikiön ja Hannu Immosen toimittama dokumenttikokoelma 50 vuotta Paasikiven kuolemasta jaetaan HYOL:n ja ÄOL:n jäsenille vihkosena ja pannaan Paasikivi-Seuran Internet-sivulle.

Kilpailun tekninen toteutus. Koordinaattoreina toimivat HYOL:n ja ÄOL:n toimistot. Esikarsinta tapahtuu kouluissa, jatkoon opettaja voi ryhmästään valita enintään viisi kirjoitusta. HYOL:n ja ÄOL:n toimistot valitsevat väliraadin. Tässä vaiheessa jatkoon valitaan enintään 30 kirjoitusta. Palkintolautakunnan muodostavat HYOL:n ja ÄOL:n puheenjohtajat, toiminnanjohtajat sekä Paasikivi-Seuran puheenjohtaja professori Mikko Viitasalo ja valtuuskunnan jäsenet professori Tuomo Polvinen ja dosentti Martti Häikiö sekä tohtori Hannu Immonen.

Korvaukset ja palkinnot. Koulujen opettajille järjestämisestä ja esikarsinnasta ei suoriteta korvausta. Esiraadille, joka valikoi finalistit, maksetaan 25 e/tunti. Kirjoittajille pääpalkintona Tuomo Polvisen 5-osainen Paasikivi-elämäkerta + 300 euron palkkio, lisäksi muita palkintoja (enintään viisi). Voittajan matkakulut Helsinkiin korvataan.

28.8.2006

Kirjoituskilpailun voittanut Petteri Laakson aine